Welkom

Voorwoord

Stambomen

Biografieën
Nicolaas en Jannigje
Willem Joseph
Joannes en Anna
Henricus en Wilhelmina
Willem en Dirkje
Piet en Nel
Peet en Tine
Ad en Jo
Johannes Nicolaas Ignatius
Jeroen en Su

Kwartierstaat
Peter Michiel

Bronnen

Overig

Contact
 


IIIc
Wilhelmus (Willem) Petrus Clausman
en
Dirkje SwildensWillem werd op 1 november 1844 's middags 12 uur geboren als derde zoon en tiende kind in het gezin van Joannes Henricus Clausman en Anna Elisabeth Pompe in het pand aan de Voorstraat te Woerden, destijds genummerd 237 nu 51. Dirkje werd omstreeks 1849 geboren als enig kind in het gezin van Jan Swildens en Dirkje Blok.
 
Evenals zijn broers, Nicolaas en Henricus, begon Willem zijn werkzaam leven als bakkersbediende in het bedrijf van zijn vader. Hij bleef tot aan zijn huwelijk bij zijn ouders inwonen.
 
Op 23 juni 1867 om 5 uur n.m. werd in het gezin van de timmerman Jan Swildens en Dirkje Blok, wonende in de Rietvelderstraat uit hun enig kind Dirkje een dochter geboren: Willemina Hillegonda. Het meisje werd als natuurlijk kind met onbekende vader aangegeven. Eerst bij akte van 20 november 1867 erkent Willem het kind, het duurt dan echter nog tot 20 november 1869 voor hij met de moeder in het huwelijk treedt. Men kan zich afvragen waarom er vanaf het moment dat de zwangerschap van Dirkje evident werd tot aan de huwelijksdatum meer dan drie jaar zijn verlopen. Dit wijst op moeilijkheden, die er zeker geweest zullen zijn, maar naar de aard waarvan men slechts kan raden. Zo was Jan Swildens Evangelisch-Luthers en de familie Clausman rooms-katholiek. Aangezien echter ook de moeder van Dirkje als rooms-katholiek stond ingeschreven, zal dit niet een echt probleem zijn geweest. Willem werkte echter in de bakkerij van zijn vader en zal mogelijk onvoldoende inkomen hebben genoten om een gezin te onderhouden en ook aan spaargeld voor de inrichting van de woning zal het hem waarschijnlijk ontbroken hebben. Zo deze financiŽle problemen er waren, zullen zij zeker de nodige tijd voor een oplossing gevraagd kunnen hebben.
 
Willem overleed op 3 november 1894 's morgens acht uur in Vught. Aangezien hij echter op dat moment nog steeds inwoner van Woerden was zal het adres van overlijden misschien een inrichting voor zieken zijn geweest.